The search for toxin free cosmetics

Mar 12, 2015


Jestli jste si sem teď přišli přečíst o tom, jak jsem objevila dokonalou přírodní kosmetiku, která je ta nej na světě, tak vás zklamu. Řekla bych, že co se týče věcí do domácnosti, nenajdete u mě v bytě nic závadného a naopak mě poslední dobou baví si vyrábět vlastní eko drogerii, protože komu víc věřit než sobě. Navíc je to opravdu lehké a levné. Pak jsem ale začala zkoumat svoji pleťovou a tělovou kosmetiku a čekalo mě brutální vystřízlivění. Včetně zklámání s „přírodní“ kosmetikou Nobilis Tillia z fotky. Vlastně by se tenhle článek klidně mohl jmenovat “můj opravdový jarní detox”. Nebudu vás ale vůbec nabádat, abyste měsíc v kuse pili jen ovocné a zeleninové sťávy. Ostatně celý koncept detoxu je prostě jenom docela hloupý mýtus (viz. článek tady). Co ale určitě není mýtus, je že nás chemikálie obklopují naprosto všude. Uvědomujeme si že az 90% všech věcí, které nás obklopují jsou buď vyrobeny z ropy nebo jsou ropou nejak ošetřeny?

 Vnímáme naši kůži jako bariéru, která nás chrání pred světem, ale pravda je taková, ze naše kůže je jako houba a to co si dáme na kůži, taky skončí v našem tele a jsou to věci, které tam rozhodně nechcete. Vážně si myslíte, že všechny chemikálie z vašeho těla zmizí, když budete pít týden džus nebo vodu s (pravděpodobně chemicky ošetřeným) citrónem? Ony totiž nezmizí ani kdybyste teď hned přestali používat všechny vymoženosti moderní civilizace a odstěhovali se do Himalájí, protože se nám bohužel spousta z nich hromadí v tkáních a orgánech a na to žádný detox neexistuje. 

Naše kosmetika obsahuje látky, které způsobují rakovinu, zvyšují propustnost kůže, hromadí se v tkaních a orgánech, narušují hormonální fuknce, způsobují astma, alergie a ekzém. Používáme krémy proti vráskám, které vrásky řeší krátkodobě, ale dlouhodobě naopak tvorbu vrásek podporují a zhoršují elasticitu pleti. Používáme zklidňující krémy pro citlivou pleť, které obsahují parabeny. /jak je možné to vůbec tvrdit u látek, které mají estrogenní aktivitu (tj. působí na naše hormony) a můžou způsobovat ekzémy, vyrážku a pravděpodobně taky rakovinu]. Používáme krémy a odličovače, které by nám měly vyléčit mastnou pleť a pupínky, které problém jenom zhoršují a všechny tyhle věci jsou navíc hrozné pro životní prostředí. 

Bohužel vám zatím nemůžu nabídnout nějakou značku nebo produkty, ktere jsou naprosto přírodní a v pořádku. Obecně jsem zatím jen zjistila že mezi ty méně toxické patři značka Alvedere, ale nedá se říct, že by byly 100% nezávadné. S dekorativní kosmetikou to bude jistě oříšek a zvážím jestli si některé produkty nevyrobím sama. S péčí o pleť je to ale mnohem jednodušší. Už jsem zmiňovala, co všechno se dá nahradit mýdly v tomhle článku. Vyrobila jsem si teď taky vlastní zubní pastu podle receptu tady a na odličování zase používám mix olivového a ricinoveho oleje podle článku od stejné autorky. Dál si rozhodně plánuji vyzkoušet vyrobit i vlastní deodorant nebo tělové mléko. 

Jinak vám nemůžu doporučit nic jiného než si opravdu zkontrolovat každou položku na vaší kosmetice a pokusit se najít ty správné přírodní alternativy. Tahle stánka vám pomůže najít vhodné netoxické produkty a můžete na ní vyhledávat i jednotlivé ingredience a jejich toxicitu podle názvů. Nemám pro vás zatím návod na všechno, ale vím, že budu zkoušet všechny možné cesty dokud neobjevím takové alternativy, které nebudou zamořovat moje tělo ani přírodu toxiny. další články a zdroje tady:



http://www.safecosmetics.orghttp://www.vitalia.cz/clanky/jedovaty-sampon-toxicky-tampon/
http://ona.idnes.cz/bio-kosmetika-0dp-/krasa.aspx?c=A130314_143931_krasa_sck
http://www.dama.cz/zdravi/jedy-v-kosmetice-chemicke-kremy-toxicke-sampony-jedovate-antiperspiranty-22371

20 comments:

Michael said...

Jsem rád, že se do toho někdo pouští a přibližuje to i tady v Česku..jsem zvědavý na pokroky a další doma vyrobené věci..hlavně ten deodorant..

Michael
www.ontheleaf.net

Unknown said...

K domácí výrobě mě hned napadly tady Lišky mazaný https://www.facebook.com/liskamazanakurzy. Co se "snesitelnější" kosmetiky týče, bez parabenů a silikonů jsou produkty od Ziaji, ty momentálně používám já, ale asi to taky nebude úplně bez mráčků.

Milena said...

zkus se podívat na bione cosmetics ;), to by mělo být taky bio

Bára said...

Hrozně mě těší, že se tu poslední dobou objevují tyhle články o domácí kosmetice a normálním přístupu k životnímu prostředí. Co se kosmetiky týče nedám dopustit na pleťový peeling z cukru(většinou používám normální krupici, třtinový je většinou příliš hrubý), olivového oleje a citronové šťávy. A taky na rakytníkový balzám a bambucké máslo od Saloos. U toho rakytníkového balzámu si nejsem jistá jestli neobsahuje i nějaké nepřírodní složky.
A taky bych ráda našla nějakou alternativu za kokosový olej pro domácí kosmetiku.

Kitkami said...

Super článek! A co Lush? Začala jsem používat něco na péči o pleť, účinkuje skvěle a taky to není 100%přírodní, ale aspoň něco... co myslíš?

VeronikaD said...

Taky jsem se chtěla zeptat na Lush :)

Martina said...

Kristen, Veronika D: Nemůžu říct, že bych byla proti Lushi. ALE za prvé strašně moc jejich produktů obsahují parabeny (které uváději jako neškodnou chemii, což rozhodně není pravda - ovlivňují hormony) a tem bych se rozhodne vyhla, pouzivaji je v kremech, samponech, kondicionerech i dekorativni kosmetice. Za druhé spousta věcí se dá sehnat i lokálně a levněji tak na co si připlácet za britskou značku, která přiznejme si, je tak trochu stylovka (i mezi bloggerkami). Na co bych si třeba kupovala tuhý šampon lush, když ho muzu sehnat levneji a podporit cesky trh? Jinak ale maji veci ktere jsou naprosto v pohode ale zase jsou to veci, co si treba clovek muze vyrobit i sam tak za co utracet za zacnku co je proste hlavne frajerina. Neni ale problem si jednotlive ingredience, zkontrolovat na strance LUSH a vyhledat ty si podezrele na strance skin deep, kterou jsem zminovala v clanku. Na to se me ani nemusite ptat jestli je ok nebo ne. Proste poradne si precist slozeni jakekoliv kosmetiky a kdyz si nejsem jista tak si to vygooglim. Informovany spotrebitel je chytry spotrebitel :)

Martina said...

Bara: Jo od Saloosu mam taky par veci ale je treba proste kontrolovat slozeni u kazde veci zvlast. Jinak proc ti nevyhovuje kokosovy olej?

Unknown said...

Koukni na blog Kiss a bee, včelička tam má spousty receptů na celé tělo. :)

Martina said...

Milena: tezko rict, nemuzu nikde najit slozeni... neni problem najit bio kosmetiku je problem najit bio kosmetiku, ktera nema zadne chemicke konzervanty
Katerina: Ty holky vypadaji super! Zajdu si zitra na workshop na zizkov, dekuji moc za tip!

Bára said...

Me kokosovy olej vyhovuje, hlavne na roztrepene konecky. Jen mi trochu vadi, ze vetsina pochazi z plantazi, ktere nahrazuji tropicke destne lesy. Ale je pravda, ze se da sehnat i fairtrade a to mnozstvi, ktere na tyhle ucely vypotrebuji neni az tak zavratne.

Mafin said...

ahoj, som rada, ze si sa k tomuto vyjadrila.
ja som vyskusala uz strasne vela prirodnej kozmetiky, od alverde az po saloos a podobne..
skoro nic mi nesadlo- tak som skoncila s kokosovym olejom a morskou hubou.
Neviem si vsak predstavit, ze by som mala problematicku plet a musela ju riesit iba prirodnou kozmetikou. (tym myslim taku skutocne zlu plet)
Co sa tyka dekorativnej kozmetiky tak to je este vacsia hroza, vacsina raseniek mi iba mihalnice zlepila, rychlo sa zosuchala z oci a potom ma cely den palili.. o nekrycich korektoroch ani nerozpravam.
Momentalne vsak pouzivam svoju vlastnu, podla tohto navodu -https://www.youtube.com/watch?v=z5TaZ3DURBI
p.s. dalej pis taketo clanky, strasne ma bavia )

Jan said...

ahoj, miluju tě!

Milena said...

Chápu, já tím nemyslela, že tam nejsou žádné chemické konzervanty, v tom se zatím tolik nevyznám. Jen jsem chtěla dát tip na kosmetiku, která není tak známá, aby jsi jí mohla eventuálně prozkoumat ;).

Milena said...

jo a tady složení jednoho jejich produktu/pomády - hydrogenated coconut oil, ricinus communis seed oil, bees wax, cetyl alcohol, butyrospermum parkii butter, argania kerner oil, tocopherol, parfum. jinak teda píší, že by to mělo být "bez ropných produktů, silikonů, prabenů, bez konzervace apod."

Káťa said...

děkuju!

N. said...

Používám kosmetiku Himalaya a i když složení nekontroluju a slepě věřím nápisu "100% herbal actives", musím říct, že je to vážně jediná kosmetika, která plní svůj účel bez vedlejších efektů.
Nikdy jsem totiž s pletí problém neměla, obličej jsem si namazala jednou týdně, když jsem si vzpomněla, ale po pár měsících v Praze jsem zjistila, že oproti vodě doma mi ta Pražská neuvěřitelně vysouší pleť, vlasy a tahle kosmetika je vážně jediná, které vděčím za to, že mám na nose ještě kůži! :) :D

Péťa K. said...

Ahoj, tak já můžu doporučit Karla Hádka (třeba jeho koupelnové oleje nebo různé éterické oleje, které jsou k nezaplacení) a pak asi moje 2 nejoblíbenější blogy - česku žijící ve Švédsku http://a-solitary-cyclist.blogspot.cz/ (bezva články o běhání, celkově životním stylu, různé články o inci přípravků, mmu Tikei/Idun Minerals - určitě stojí za pozornost!) a pak italku v kalifornii genuineglow.com (u ty dekorativky vždy slyntám a chtěla bych všechno, i když povězme si to - všechno má něco, takže asi nejlepší by bylo nic na sebe "nepatlat", ale proč se nezkrášlit zase říkám já a podle mě vybírá teda ty topky z té "nezávadné" kosmetiky)

Unknown said...

Ahoj. Používaš aj toxin free dekoratívnu kozmetiku? Takéto produkty sa dajú ešte tažšie zohnať. Chémia v kozmetike je téma, ktorá ma veľmi zaujíma. Bohužiaľ niekedy aj úplne biologicky nezávadné produkty mi vedia pokožku podráždiť. (preto sa chémii úplne nevyhýbam) Riešim to aj na svojom novom blogu http://tinanate.blogspot.sk/. Zatiaľ nemám veľa followerov no hádam si ma časom ľudia nájdu ;)

Unknown said...


high protein low calorie foods That is nota long-term program, so you certainly don’t want to consume this way weekly. But it’s a great way to kick off a weight loss goal, with specific meal and snack suggestions, so you’ll see a short drop-and end up being extra motivated to keep carefully the momentum going this whole year. Increase your get to succeed, and observe how many consecutive times your can stick to track, through the use of F meals logging feature .
http://www.cureidea.com/keto-snacks-list

Post a Comment

ShareThis