2 awesome cashew recipes you should try this weekend

Mar 27, 2015


Miluju, když mám o víkendu čas si nakoupit kvalitní suroviny a připravit si něco opravdu skvělého (a zdravého jak jinak:). Proto jsem se rozhodla vám proto ukázat svoje 2 oblíbené recepty, které mě baví, nejsou nijak složité a figurují v nich moje nejoblíbenější ořechy - kešu (mají lepší složení tuků než jiné ořechy a obsahují nejméně omega 6 hned po makadamových jo a chutnají super)! Tady jsou.

Špénátovo petrželové pesto

potřebujete:
hrsktu kešu ořechů
250-300g špenátu
(ideální je čerstý ale já jsem tentokrát použila bio mražený, který není tak vodový jako jiné značky a výsledek byl stejně chutný. Pokud zvolíte tuhle variantu musíte ho samozřejmě podusit.)
menší svazek petržele
2 stroužky česneku
trochu droždí 
(stačí  opravdu jeden nebo dva menší úlomky ve velikosti jako vidíte na obrázku. Můžete ho i teoreticky úplně vynechat ale dává pestu příjemnou hloubku a na chuti to rozhodně poznáte)
2-3 lžíce olivového oleje
himalájskou sůl 
(a ne není strašně drahá stačí se pohlédnout v lokálních potravinách se zdravou výživou nebo na internetu, kilo se dá sehnat za 80kč takže žádná luxusní záležitost)

Všechny ingredience hodíte do mixéru, pořádně promixujete dokud nedosáhnete požadované textury. Záchazejte s ním jako s klasickým pestem, můžete ho na konci vaření přidat k masu nebo zelenině, dát si ho do salátu, nebo si ho namazat na v mém případě raw "chleba" k snídani. Normálně moje snídaně obsahuje mnohem více zeleniny ale je konec týdne a to u nás znamaná, že máme poloprázdnou lednici.

/

I love when I have the time to buy good ingredients and make something really nice (and healthy obviously). Thats why I decided to show you two of my recent favourite recipes which I like and are supper easy to make. They both feature on of my most favourite kind of nuts - cashews. Here they are.

Spinach parsley pesto

you will need:
handfull of cashews
250-300g of fresh spinach
(I used organic frozen one this time and it worked well but just keep in mind you have to cook it first.)
2 cloves of garlic
1 or 2 small pieces of nutritional yeast like you see on the picture
2-3 table spoons of olive oil
himalayan salt

Add all ingredients to a blender and blend until you reach texture desired. Use it like you would use normal pesto. You can add it to meat or vegetables at the end of cooking, put in your salad as a dressing or spread it on a in my case raw "toast" like I did this morning.




Kešu mléko

jeden hrnek (cup) kešu, které necháte 2 hodiny namočit ve vodě
jsem zvyklá hledat recepty na anglických stránkách, takže vlastním odměrky které mají jak ml tak cups v ikea mají například tuhle ale pro zjednodušní jsem vám ji vyfotila ve sklenici z ikey, která je tou nejunivezálnější mírou na světě ;) která jak vidíte je ze 2/3 plná

Vylijete původní vodu, hodíte kešu do mixéru a přidáte další 4 hrnky vody (respketive 4x ze 2/3 naplněnou ikea sklenici). Mixujete asi minutu tak ať jsou kešu pořádně rozmixované vezmete si nádobu do které budete chtít kešu mléko přelít a vyložíte ji sýrařským plátnem (můžete ale použí i čistou pevnou utěrku) a postupně přelijete všecho mléko do druhé nádoby. Z plátna pak pomalu vymačkáváte mléko a pomalu plátno kroutíte až vám zbyde uvnitř jen pevná část. Tu ale určitě nevyhazujte, můžete si z ní udělat třeba paleo sušenky, dát si ji na snídani se strohaným kokosem jako kaší nebo ji ochutit česnekem, kořením, olejem a třeba sušenými rajčaty a mít to jako slaný dip. Tohle kešu mléko je skvělou alternativou mléka, nejsou v něm žádné konzervanty narozdíl od těch koupených, vyjde vás o dost levněji a můžete s ním vařit, péct nebo si ho jen dát do kávy. Minule jsem ho rozmixovala se zmraženým ovocem a měli jsme skvělou zmrzku...je prostě boží. Někdo do něj přidává taky třeba lžíci medu nebo trochu vanilky já mám ale rádá jeho čistou lehce nasládlou chuť.

PS: Jestli vás tyhle příspěvky baví určitě mi to dejte vědět! Ráda je zažadím častěji.

/

Cashew Milk

1 cup of cashew soaked in water for two hours

Pour out the water you had cashews soaking in and put them in blender. Add 4 cups of water and blend about a minute till the cashews are blended well. Take a pitcher you want to store your milk in and line it with cheese cloth or clean dishcloth pour your all liquid to the pitcher. Use the cheese cloth to squeeze all the liquid out by slowly twisting it. Do so until there is only the meal left. Don't through that away you can use it for making gluten free cookies eat it in the morning with some desiccated coconut as a oatmeal or add some garlic spices oil and maybe some sun dried tomatoes to make a savoury dip. You can use the cashew milk for whatever you want. You can cook with it, make deserts or just add it to your coffee. Last weekend I blended it with some frozen fruits to make delicious ice cream.

8 comments:

téra said...

super! tipy jsou skvělé, stopro vyzkouším a těším se na další inspiraci :)

czech foreigner said...

spenatove pesto je super typ! diky!

MrsPsych. said...

Prosíme si viac receptov! :) Kešu mlieko určite skúsim. Zatiaľ som vyskúšala len makové (bolo výýýýborné!) a zajtra sa chystám na mlieko z mandlí.

Unknown said...

Taky jsem pro více takových příspěvků

Patricia loves fashion said...

Parádní recepty! :)) Krásně nafocené a už se nemůžu dočkat až to vyzkouším :)

Evička said...

parada! urcite pokracuj v techto clancich!! :)

Eva said...

Opět super, už musím přestat být líná a začít vyrábět !

Unknown said...

a ako dlho vydrzi to mlieko v chladnicke?:)

Post a Comment

ShareThis