I quit shampoo

Nov 28, 2014

turtleneck Local Icons/Jitex, riding pants American Apparel, coat Weekday, backpack Kanken

If you didn't think I was becoming a hippie already this will definitely convince you. I completely stopped using shampoo and conditioner. It has 3 advantages it is economical ecological and it's definitely good for your hair. The theory is that by washing our hair often and using shampoo we are causing the overproduction of sebum ourselves and the sebum itself is good for your hair so we shouldn't try so hard to remove it.You can read more about this method here are you can download this book by a girl who has been using this method for a while and answers all the questions you might have and offers whole variety of natural substitutes for shampoo. So far I have tried the nopoo classic combo of soda and apple cider vinegar but I'm definitely going to try other alternatives as well. My hair is very soft and gets greasy really fast so I have been used to washing my hair daily or using tons of dry shampoo. It has been two weeks now and I have to say that my hair looks shinier and feels thicker. I'm also trying to wash my hair less often than before but it still gets greasy as quickly as before. I'm not giving up though because the book says that it can take up to two to three months for the sebum overproduction to stop. Big difference also is that my hair doesn't feel as clean as before after I wash it but that is simply because the soda is not meant to remove the sebum completely. it is not at all a problem though my hair doesn't smell like anything but it looks clean after I dry it. So what do you say? Any questions or discussion is welcome.

/

Jestli jste si doteď nemysleli, že hipíkovatím, tak tohle vás jistě přesvědčí. Úplně jsem přestala používat šampón a kondicionér. Výhody to má hned 3: je to ekonomické, ekologické a rozhodně je to dobré pro vaše vlasy. Teorie je taková, že používáním šampónů a častým mytím si nadprodukci mazu způsobujeme sami a hlavně onen maz sám o sobě je pro naše vlasy dobrý, takže bychom ho neměli tvrdošíjně odstraňovat. Více si ale přečtete třeba tady nebo si můžete za pár kaček stáhnout knihu od téhle slečny, která odpoví na všechny vaše otázky a nabízí celou škálu přírodních alternativ. Já jsem zatím vyzkoušela nopoo klasiku (anglická zkratka pro no shampoo) - umývat vlasy roztokem sody a opláchnout jablečným octem. Chystám se ale i na další alternativy. Mám velmi jemné a rychle se mastící vlasy, takže jsem byla zvyklá si je mýt každý den nebo si druhý den aplikovat na hlavu asi tunu suchého šampónu. Zatím jsou to dva týdny a musím uznat, že vlasy jsou na dotek silnější a snažím se dělat i mezi umytími větší rozestupy, ale nadprodukce mazu se zatím rozhodně neupravila. Celý proces ale může trvat i dva měsíce a více, takže rozhodně nic nevzdávám dopředu. Velká změna je v tom, že po umytí už nemám takový pocit čistých vlasů, ale to je prostě proto, že soda vás mazu zbavuje jen částečně. Jinak to ale opravdu není problém. Moje vlasy nesmrdí ani nevoní, ale vypadají a jsou i po usušení na dotek čisté. Tak co vy na to? Diskuse i dotazy jsou vítány.

PS: díky bohu za Kanken! Nosím ho teď všude.

12 comments:

mag said...

- klobouk dolu ! fakt, zejo
a to jsem blahove zila v domeni, jakej nejsem hipik, kdyz si meju hlavu 2krat do tydne
mela bych si rozsirit obzory

Eva said...

Marti, jsi moje oblíbená... v některých eko věcech jsi popředu ty, v některých já.... tuhle metodu už znám asi rok a půl a snažila jsem se zezačátku přejít na co nejvíce přírodní šampony, protože vím, že na sodu a ocet nemám ještě trpělivost... ale ten den nadejde, máš úplnou pravdu, že vlasy se mastí tím víc, čím více je myjeme. A tak je to se vším a všechno je byznys a tak lijeme hektolitry nesmyslů do kanálu a pak tu vodu od těch nesmyslů čistíme, abychom je tam nalili a tak pořád dokola a to se tady nechci ani rozepisovat o byznysu farmaceutickém, z kterého je mi zle nejvíc. No zpýtky k tématu, poslední šampon, který jsem používala byl od Cannaderm, vím, že jsi tuhle značku taky někde zmiňovala a je to teď můj velký favorit. Ještě mám v pořadníku přírodní tuhé šampony a pak se vrhnu na metodu soda + jablečný ocet. Tobě přeju hodně štěstí a vydrž, takové dva měsíce to prostě trvá. A víš co ? Novodobým hipíkům zdar !

Poor Lena said...

zásada nepoužívať fén zaručí, že si vlasy umývaš čím najmenej - časové dôvody, nie vždy má dievča s dlhšími vlasmi čas (ok. okrem horúceho leta, kedy je to jedno) na to, aby sa vysušili pekne v teple domova a ísť spať s mokrou hlavou tiež nie je nič moc. mne teda stačí raz do týždňa, samozrejme treba si asi odvyknúť hrať sa s nimi a zbytočne chytať :P
inak veľmi mi prešiel vhod tento tvoj post, pretože by som rada prešla na niečo čím viac prírodné, lebo cítiť hlavne na pokožke hlavy, že by asi potrebovala niečo šetrné. tak vďaka za tipy a teším sa na ďalšie ;)

Unknown said...

ja nepouzivam pastu na zuby a tiez som si isla bez deodorantu par mesiacov. Pri umyti zubov je podstatna kefka, takze pasta je iba taky vylepsovak. A ked uz niekto musi pouzivat pastu tak obcas preblafnem zuby tymto http://www.vegshop.sk/zubne-pasty-a-kefky/

www.donnaiveh.com

Evička said...

Mam uplne stejny Kanken :) drzim palce s tou no poo metodou, uz jsem o tom kdeco četla, ale zatím nenašla odvahu. Jinak tvoje povidaci clanky me moc bavi!

Lukáš said...

Cau, ja pouzivam tohle http://www.biooo.cz/logona?stitky=produktove_rady-logona_lavaerde#produkty Driv jsem musel vlasy myt taky skoro denne, ted jsem na 1x tydne, ale je fakt, ze to chtelo vlasy a pokozku na to zvyknout. Faze, kdy uz si vlasy netreba vubec myt asi nastane za hodne dlouho...zvlast tady ve spinavem vzduchu ve meste, nevim...L.

ivs said...

ja som to tiez skusala, vydrzala som 3 tyzdne... a citila som sa ako s cernosskymi vlasmi, ako taka velka parochna :D s dlhymi vlasmi to ide tazko. ale planujem vyskusat, ked sa ostriham znova :) good luck! som zvedava, ci vydrzis

Joll Burr said...

slysela jsem na to vic narozu ale rozhodla jsem se proti. zato hlasuju pro Kanken, ten nebo nejaky dalsi Vans jsou na seznamu nejblizsich nakupu!

MeowNEKI NEKO said...

aplaudujem rozhodnutia! :)

Michael said...

Dík za nápad na čtení na nejbližší večery =).
A souhlasím s Poor Lena, čím méně fén používám, tím déle pak vlasy vydrží bez mytí.. Ale tak, mě s krátkýma vlasama se to povídá, že.. =)

A tleskám za ten kabát..je dokonalý!
Michael
www.ontheleaf.net / facebook

Ivica said...

Raz som to skúsila, zhruba mesiac mytie vlasmi len čistou vodou. Normálne si ale vlasy žehlím, bez toho mám nerovnomerné afro, takže som to praktizovala, len keď som bola ,,mimo civilizácie''. Ale po tom mesiaci po umytí vlasov bežnou metódou boli úplne nádherné a silné! Vydržalo to ešte dlhé týždne.
Moc fandím :))

Beautiful Connection Group said...

Your above fashion items are really fabulous. To manufacture these products in bulk, you may contact Beautiful Connection Grp. BEAUTIFUL CONNECTION GROUP is a professional wholesale clothing manufacturing company in the USA specialized in custom women’s apparels like coats, jackets, tops and dresses.

For details, Wholesale Clothing Manufacturer

Post a Comment

ShareThis