Perfect bomber? Perfect world?

May 21, 2015

bomber Topshop, jeans Levis, bagpack Odivi

Poslední dobou jsem svoje nakupovaní omezila hlavně na American Apparel a Odivi což jsou jediné nákupy, za které se nemusím citít provinile. Potřebovala jsem si ale koupit nějaký teplejší vršek abych měla v čem pobíhat po Islandu a nakonec jsem zkončila v Topshopu a za to se pocitu provinilosti samozřejmě vyhnout nemůžu. Někdo komentoval moji fotku na fb fashion map, že mojim ekologickým usilím příliš nevěří a mě to přimělo přemýšlet nad tím jak dalece je vlastně možné se některým nákupům vyhnout. Přece si kupujeme věci jako ponožky, spodní prádlo, funkční oblečení, sportovní vybavení, elektroniku... Mluvíme o etické módě, ale jsou oblasti do kterých se zatím tahle debata ani nedostala. A jak je možné, že i luxusní značky vyrábějí v Číně za stejných podmínek jako všichni ostatní? Říká se, že mezi námi a etickou módou stojí cena, kterou si nikdo nechce přilatit, aby lidem jinde bylo lépe. Není potom luxusní móda obrovským paradoxem? A jak je možné, že American Apparel tedy není o hodně dražší, když vyrábějí v Americe? Nepíšu o tom proto, že bych se snad chtěla cítit lépe, že si něco koupím, ale proto, že přemýšlím, jak by mělo vypadat řešení. Myslím si, že jsou firmy, které dokazují, že lepší budoucnost je možná, ale zároveň netuším jak přimět ty ostatní se přestat vymlouvat.

 Myslím, že naše (lidí západního světa) rozpoložení vysvětluje nejlépe tohle video směšné a zároveň krutě děsivé. Dá se tahle mentalita změnit?

9 comments:

Radka said...

To je věc, která mě na dnešní době tak štve. Buď to jsou levné šunty, nebo předražené snobské věci. Lidé pak ztrácejí představu o opravdové hodnotě věci a není se čemu divit. A přitom by to mohlo být tak jednoduché. Prostě jen čistou poctivost to chce. Poctivé věci vyrobené poctivě, poctivě ohodnocené a poctivě zaplacené. Proto raději podporuju jednotlivce. Tam je ta průzračnost a nic se neschová za nepřehlednost velké korporace...

Michael said...

A opravdu luxusní značky vyrábí v Číně za stejných podmínek?
Jen tak zběžně koukám, že Kenzo má na štítku Made in Portugal, YSL Made in Italy, Marc Jacobs Made in Italy a Made in Portugal..
Nicméně, co se týče změny té mentality, vždy je nutné začít u sebe a pomalu, něvtíravým a nejlépe nenápadným (až se mi chce říct podprahovým =D) způsobem to šířit/ukazovat/prezentovat ostatním okolo..i kdyby se chytl alespoň jeden ze sta, je to úspěch, protože pevně věřím, že to předá dál a začne vznikat, i když pomalá, řetezová reakce.
Na druhou stranu se bojím ale něčeho jiného..že na ty sweatshopy je západ krátký..Indie a Čína zažívá obrovský populační a ekonomický boom a tak se hlavními tahouny tohoto sweatprůmyslu stávají právě oni..

Michael
www.ontheleaf.net

Bridge of Memories said...

Někdy lidi zapomínají, že v Asii, jako je čína nebo indie maji velké továrny a podmínky pro výrobu více kusu pro fast fashion jako je HM, topshop ci tak a take kazdy stat je specializovany na neco jineho. Takze si myslim ze je taky spatny to shrnovat ze je to Made in China ci tak... A luxusni značky vyrabeji v mensich kusech a italie, spanelsko a tyto zeme maji zase mensi tovarny a specializuji se na neco jienho, tudiz je to pro ne dobra volba to delat pobliz nekde v evrope. A take to Made In ... je tezke soudit, kdyz posilaji jeden kus obleceni delat do vice zemi (jako treba latka je odjinud, siti jinde delaji, trimmings/ozdoby jinde zas, a finalne to daji dohromady taky jinde) takze to Made in mam dojem je budto ta prvni zeme kde to zacli a nebo ta posledni... takze buhvi jestli to tez posilaji do Indii ci ciny pro levnejsi pracovni silu a materialy..

Sju said...

Co si si napokon kupila na Island? Ja sa tam chystam tiez a vybavicku si asi nakupim v sportovych obchodoch..

mag said...

- resenim by byla globalni snaha podporovat domaci texttilky (namisto jejich ruseni).
v idealnim svete by tak mohlo mit treba haemko par tovarnicek i na nasem uzemi, v neposledni rade by se zvysila zamestnanost .)

Unknown said...

Visit our page and suprise yourself with our design!


http://ellenvicius.com/wallets/clutch/rose-435.html

xx

balzu said...

by mě zajímalo něco trochu jinýho, jestli sis na island pořídila nějaký pořád trekový boty, nebo to zvládneš v nějakejch teniskách, co už máš? díky

N. said...

Haha, na Island doporučuju letos hlavně teplé oblečení! Všichni mluví o tom, že tohle léto bude studené, nemá snad ani tolik pršet jako loni, ale zima prý docela bude...ale Island, tady se to mění rychlostí světla :D

Unknown said...

obat benjolan anak
obat pendarahan usus
obat infeksi lambung
obat gusi berdarah

Post a Comment

ShareThis