6 tipů na ekologické praní

Apr 13, 2015


Kdyby mi před rokem někdo řekl, že se u mě na blogu objeví článek o praní asi bych se mu strašně vysmála, ale člověk se mění a mě přijde, že potenciální dobrý dopad tohohle článku dalece přebije fakt, že je to trošku divné psát na modním blogu o praní;)
Důvodů proč přejít na ekologické prostředky je celá řada: jsou šetrnější k vašemu prádlu, životnímu prostředí i váší kůži a jejich celý výrobní proces je výrazně ekologičtější. Takže jak na to? Ne že by se eco praní od toho běžného praní tolik lišilo, ale je fajn se držet pár zásad, které vám rozhodně ušetří nervy a zaručí nejlepší možný výsledek.

1. Tvrdost vody hraje velkou roli - pokud, žijete v oblastech s tvrdší vodou rozhodně by jste do praní měli přidat změkčovač vody. Nezávisle jaký prášek nebo gel použijete, vždy bude v tvrdší vodě méně efektivní. Tvrdost vody v jednotlivých oblastech můžete zjistit na internetu nebo pomocí testovacích pásků.
2. Třiďte pečlivě - podle barev, materiálů i míry znečištění. Když budete míchat opravdu špinavé prádlo s relativně čistým, vyjde vám nežádoucí průměr. Bavlnu a len perte zvlášt a nebojte se zvolit 60 stupňů. Prášek je prostě efektivnější u výšších teplot, takže pokud máte prádlo hodně znečištěné nebo je chcete udržet krásně bílé, větší teplota v tom rozhodně pomůže. Konvenční prášky slibují výsledky už při třicítce, jenže ty obsahují optické zjasňovače, takže prádlo působí čistěji, než ve skutečnosti je.
3. Buďte experti na skvrny - na různé skvrny platí různé fígle. Když si je osvojíte, ušetříte si spoustu nervů a zbytečně vyhozeného oblečení. Úplně nejlepším odstraňovačem skvrn, který by měl být základem každé domácnosti je žlučové mýdlo. Nejen, že je super levné ale taky naprosto nejúčinější a to i ve srovnání s jeho bežnými chemickými ekvivalenty. Skvělě si poradí s mastnotou, skvrnymi od ovoce nebo zeleniny, trávy, červeného vína, potu a taky se špinavými límečky nebo manžetami u košil. Měla jsem opravdu radost, když jsem zjistila, že je mnohem účinější než jakýkoliv odstraňovač skvrn, který jsem kdy vyzkoušela, ale samozřejmě i u něj platí, že čím čerstvější skvrna tím lepší výsledek. Na skvrny od hořčice nebo kurkumy zase skvěle funguje peroxid vodíku. Na rajčatovou omáčku nebo skvrny od ovoce můžete místo žlučového mýdla použít i ocet. Když se snažíte zbavit odolnějších skvrn, prádlo je vždy lepší nechat předem namočit. Návodů je spoustu, takže pokud si nevíte rady s něčím specifickým, strýček google vám vždy poradí.
4. Prášek pere lépe než gel - jo, jo prací gely jsou teď velmi populární. Sama mám ráda například tenhle, který výchází i díky vysoké koncetraci cenově opravdu příznivě. Rozhodla jsem se ale přejít na prášky jednak kvůli obalům, ale taky kvůli k jejich efektivitě. Prášek je prostě přece jen účinější a musím řict, že jsem opravdu spokojená. Na barevné a tmavé prádlo používám prášek BioD z ekonea.cz - jeho skvělá prací schopnost mě příjemně překvapila a tahle rodinná značka je mi i velmi sympatická svým používáním recyklovaných materiálů a důrazem na etiku. Na bílé prádlo pak používám tenhle od české značky Yellow&Blue, která je mojí oblíbenou značkou už dlouho.
5. Dejte šanci multifunkčním surovinám - baví mě zkoušet věci, které mají hodně uplatnění. Mýdlové ořechy nebo prášek z mýdlových ořechů se dá použít na prádlo stejně dobře jako na nádobí nebo úklid. Takové výhody oceníte zejména pokud jste na cestách. Olivové mýdlo teď používám místo klasického gelu na jemné prádlo a je to ideální volba zvlášť při ručním praní. Není nic jemnějšího pro moje ruce. 
6. Aviváž nebo máchadlo? - Aviváž při běžném praní oblečení nepoužívám vůbec. Na ručníky a bavlněné ložní prádlo se ale hodí, protože bez ní jsou pak na kůži docela drsné. Můžete zkusit třeba tuhle od Bio-D s netradiční vůní. Dobrou volbou zvlášťe při praní práškem nebo mýdlovým slizem je  nahradit aviváž máchadlem, které pomůže zbavit oblečení zbytků prášku. Pokud nelpíte na aviváži ale chybí vám vůně vypraného prádla není nic jednoduššího než k prášku nebo gelu přidat pár kapek éterického oleje podle vašeho vkusu.

Všechny výrobky seženete třeba na ekonea.cz, stránkách výrobce a některé produkty Yellow&Blue mívají dokonce i v Dm Drogerii.

Máte nějaké další zaručené typy na eko praní? Napište mi je do komentářů!

7 comments:

Joseph Paul said...

zrovna před týdnem jsem si říkal, že bych se měl poodhlédnout po něčem ekologičtějším na praní; vážně díky moc za tipy

Unknown said...

Tyhle články mě hrozně baví. Moc děkuji za tipy, kouknu se, co mají u nás v dm. :)
http://slawarehouse.blogspot.cz/

babô said...

najs! ja som si kupilamiesto jari ekologicky cistic! vahala som ale "be the change you want to see in the world"

Martina said...

Babo: a proc si vahala?

czech foreigner said...

Peroxid vodiku skvele funguje i na krvave skvrny ( dokonce i zaschle :) oproti tomu zlucove mydlo vubec nepobira treba fleky od mrkve. Mydlove orechy jsem zkousela a za me teda ne, nevyprali, ale je fakt ze s detskymi prikrmy na bilem body si poradi malo co.

Taste of Place said...

Doporučuji obchod Zelená domácnost na Braníku (http://www.zelenadomacnost.com/) Mají tam tebou zmíněné produkty a ještě spoustu dalších přípravků do domácnosti.. Káťa

Unknown said...

You are share very important information. Great job to attract the visitors. Visit now to make your Smart Fashion lifestyle.

Post a Comment

ShareThis