I will clap when I am impressed

Apr 18, 2015


Cítím a obávám se, že jedna část mého blogového i osobního života, pomalu blíží ke konci a zatím vůbec netuším, jak s tím naložit. Tak, či tak to bude bolestivé.

Tento týden jsem četla článek o tom, jak Michael Kors jako značka začína ztrácet na popularitě. Je to klasický případ vzkříšení a úpadku trendu. Pár cool lidí něco objeví, inspirují miliony, pak si to pořídí úplně všichni a najednou to přestane všechny zajímat, protože to ztratí svoji jedinečnost. Měla jsem o tom v pátek lehce ovíněnou konverzaci v jedné bratislavské hospodě a pomalu mi dochází jak je naprosto děsivé, jak se tím necháme ovlivnit úplně všichni. A já se ptám, je možné (mít blog) a vůbec se trendy neřídit? Jasně, všichni teď mluví o udržitených šatnících a normcore ale není to samé jen další trend? Budu mít všechno bílé a černé i za 10 let nebo mě to přestane bavit, když budou mít florals comeback? Budu chtít vyhodit všechny svoje dlouhé třenčkoty, až někdo zase příjde "průlomově" s krátkými? A jak mám sakra přestat chtít další a další věci? Dejte mi prosím návod!  Myslím, že jsem všechny vinny touhou po trendovosti i přesto, že si spousta z nás snaží hrát na udržitelnost. A kam to všechno vede?




11 comments:

mag said...

- papouskuju to porad dokola a opakuju to i ted - z historie je nam znamo, ze kazda dalsi epocha neguje tu predeslou. proto ano, s nejvetsi pravdepodobnosti to i tentokrat nedopadne jinak, ac zrovna ze snahy o udrzitelnost a lepsi zivotni prostredi obecne by se mela stat nadcasova zalezitost
kolobeh zivota nezastavis. to, ze se nad tim takto zamyslis, te jen a jen slechti ! a prave proto je dobry si uvedomit, ze patris k ty hrstce jedincu, co to berou zatracene vazne a nevzdavat to. me by tvuj blog totiz chybel pekelne moc !!!

One Blondie Life said...

Moc hezky si to napsala a nedá se než souhlasit :)
One blondie life

Alice said...

souhlas s Mag - hezky řečeno!
trendy byli jsou a budou a zrovna ty nejsi nemyslící obět naopak s tím umíš nakládat a to je super! nevidim v tom nic špatnýho... a za léta tvýho blogování se možná změnili nějaký kousky co nosíš ale v něčem mi příjdeš pořád stejná a proto se sem tak ráda vracím :)

Eliza said...

Velka pravda! Ale co s tím dělat? Odstěhovat se do divočiny a nenechat na sebe plytvat žádný z vlivu nasi spolecnosti?....v tom by byl asi šťastný málokdo..

Radka said...

Já myslím, že můžeš mít úplně v pohodě blog (a stejně tak i život), ve kterém se nebudeš řídit trendy. Jen holt asi nebude tak populární...Myslím, že za sebe můžu úplně s klidem říct, že se trendy ovlivňovat nenechám. Nevím, jestli jsem tak silná osobnost, spíš je to asi tím, že žiju v lese:) Co mě ale ovládá, je potřeba jednou za čas si koupit něco nového, udělat si radost. Taková ta klasická ženská marnotratnost. Zdá se to nevinné, ale připadá mi, že mě to dost ovládá. Chtěla bych být svobodnější, nic nepotřebovat...

apland said...

jsem ráda, že se nad tím někdo takhle zamyslel. a tím spíš, že jseš schopná takové sebereflexe v tomhle prostředí. já jsem dospěla osobního klidu, když jsem se rozhodla, že to nemá smysl řešit, protože to nevyřešíš. zkrátka dělám a nosím to, co mi dělá v ten moment radost. faktem taky je, že mi mnohdy vadí, když všichni okolo mají to stejný a to je pak pro mě signál posunout se dál. ale ne kvůli tomu, že je to masovka, ale protože mi nedělá radost být součástí té masy, jestli to dává smysl :D pro mě osobně je nějakej veřejnej boj proti konzumu a spotřební kultuře marnej, proto nebojuju, ale přemýšlím o tom, ostatně největší hrozbou pro vymývání mozků je podle mě kritický myšlení. základ je teda podle mě najít si cestu, která ti přinese nějakej osobní klid a pak už to můžeš řešit jen ve vtipech

Julianna said...

páči sa mi, že sa nad tým zamýšľaš takto. niečo podobné si hovorím aj ja veľa krát, snažím sa odolávať trendom. no úprimne, láme ma to. myslím, že keby vravím , že nie, tak by to bolo odo mňa dosť pokrytecké.
návod?nemám. kam to speje? neviem. ale ako už niekto vyššie písal, je to kolobeh života a vždy to tak bude, trendy boli vždy a vždy boli ľudia, ktorí nasledovali masy. akurát , že teraz mám pocit, že tento trend podporovania lokálnych výrobcov a atď, rovnako aj snažiť sa nebyť príliš márnotratný , aspoň trochu sa snaží podporovať masu v tom dobrom. dúfam, že ľudia si to zafixujú a budú v tom pokračovať ešte dlhšie ako len dve "módne" sezóny.podľa mňa je v prvom rade, dôležité si uvedomiť celý tento proces ovplyvňovania, tam sa snažíš uvažovať aj ďalej, za oponu.

Eva said...

Moc hezky napsané, vystihuje to procesy v mé hlavě poslední dobou se točí nejen okolo módy, ale vůbec celého našeho bytí a civilizace, kterou jsme si vymysleli, vytvořili, svět jedů, ve kterém žijeme. Občas se to snažím zastavit, ale nějak už to po prozření nejde. A tak přemýšlím a přemýšlím a jsem pořád víc negativní, ale to přece nechci !Chci mít radost ! A já si vždycky dělala radost nakupováním hader, jenže teď nemůžu, bojuju za udržitelnost přeci. Tak já si teda aspoň koupím dobré zdravé jídlo z bio zemědělství a našetřím na nějaký designový kousek z lokální scény, který mi vydrží roky. Jinak se s tím zatím vypořádat neumím.

Ivet said...

Tady je to jasně a pěkno dáno: http://into-mind.com/2014/03/16/how-to-build-the-perfect-wardrobe-10-basic-principles/

KatkaV said...

https://www.neondystopia.com/cyberpunk-fashion-lifestyle/cayce-pollard-units-cyberpunk-anti-fashion/

Michael said...

Jednak souhlasím s tím, co píše Meg, druhak ale dodávám, že každý by se měl držet svého názoru, o to víc blogger, co má tak nějak už i vliv na své čtenáře, a necpat jim myšlenky, které nejsou z jeho hlavy.
A to, že se společnost něčeho časem přejí, je normální..sám se divím tomu, že se ještě společnost nepřejedla Daniel Wellington hodinek, protože to jak na nějakém blogu vidím, okamžitě zavírám páč jinak bych neudržel svůj jedovatý jazyk za zuby..
Ono jak se říká, vše už tu jednou bylo a bude to tu znova a zas..jen ten koloběh mi přijde teď rychlejší a rychlejší..nicméně udržitelná móda by se měla stát nečím, co překoná všechny trendové nálady a excesy a bude tady víc a víc..

Michael
www.ontheleaf.net

Post a Comment

ShareThis