Long time no ski

Jan 21, 2015

pants American Apparel, sweater H&M borrowed from Pauline

Lyžovat jsem byla naposledy snad před deseti lety. Chápejte, v pubertě jsem dospěla k názoru, že s rodiči na dovolenou rozhodně nepojedu, i když jsem se tak vyhýbala svým oblíbeným činnostem. O to víc jsem si to lyžování po takové době užila a to i přesto, že podmínky nebyly vůbec ideální (chvílemi byla taková mlha, že člověk lyžoval v podstatě poslepu). Mít ubytování přímo pod sjezdovkou v chatách ve francouzském stylu bylo velmi příjemným bonusem, bylo tam ale hrozné světlo na focení takže fotek vyšlo jen pár. Výzvou ale pro mě trochu bylo stravování - držím tento měsíc Whole30, takže najíst se venku je docela oříšek. Dát si něco, co neobsahuje mouku, cukr, luštěniny nebo mléčné výrobky je relativně lehké, najít ale jídlo, které neobsahuje všechny tyhle tři věci najednou je už dost problém. Nakonec se ale personál středoslovenských restaurací ukázal chápavější než jsem čekala a nemusela jsem hladovět. 

8 comments:

Michael said...

Jdu pogooglit, co je to Whole30 =D. Zkoušíš samé nové věci koukám.
Btw., to křeslo a krb..mmm, mít to tak doma ^_^

Michael
www.ontheleaf.net

dominika said...

co je to za ubytovanie?

mag said...

- aniz bych mela tuseni, ze jde o whole3o, ridim se temito stravovacimi navyky uz dobrejch par let
jen mi ponekud unika vyznam toho, proc by mely byt lusteniny neadekvatni (?)

véčko said...

a vsak paleo si ideš dlho, prečo teraz whole30? to je v podstate to iste nie? ci abstinujes? :D

LUHULKOVA said...

jé, to je skvělé, že ses vrátila k lyžování a máš tady krásné vlasy!

Martina said...

Dominika: Challets se to jemnuje
mag: nekecej :D na whole30 nemuzes zadne typy cukru a sladidel (med, stevie, javorovy sirup...) a zadne rostline oleje (slunecnicovy, palmovy, sezamovy, konopny...) a ani stolni sul a tyhle 3 veci jsou temer uplne ve vsem co si muzes koupit i kdyz je to bio, vegan a "zdrave" a samozrejme zadny alkohol ...to ja jen tak ze Whole30 je velmi prisne. Ruzne lusteniny maji ruzne problemy vsechny ale sdili stejny typ pro cloveka nestravitelneho sacharidu ktery slouzi jako ziviny pro nepratelske bakterie v nasich strevech navic vsechny obsahuji fytaty ktere z casti zabranuji vyuzitelnosti mineralu ktere obsahuji. Soja ma navic prirodni hormon ktery se v tele chova jako estrogen a arasidy (ne, nejsou to orechy) obsahuji jednak velmi casto velke mnozstvi mykotoxinu ktere jsou pro nase telo jedovate a taky lektiny ktere v tele vyvolavaji abnormalni imunitni reakci.
Vecko: viz odpoved pro mag. Whole je o hodne prisnejsi, adresuje nase zavislosti na jidle, zakazuje vsechny sladidla ktere paleo povoluje a taky treba zakazuje vsechny uzeniny, ktere jsou konzervovany dusitany a nejsou v bio kvalitě. Je to zasadovejsi paleo a samozrejme zakazuje i alkohol takze ano, abstinuji. Pro me je to dost super na horke cokolade jsem byla dost zavisla :D ale ta kniha (Jidlo na prvnim miste) je tak dobre napsana a tak krasne vysvetluje procesy ktere se deji v nasem tele na zaklade toho jakou potravu prijmame, ze me to donutilo prehodnotit nektere svoje navyky a rozhodnuti si udrzet tenhle zpusob stravovani uz naporad. Samozrejme s tim ze az skoncim s whole30 si asi obcas dopreju nektere se zakazanych veci ale jine vyraradim proste natrvalo - napriklad to arasidove maslo nebo vsechny paleo povelene cukry a sladidla (med je uplne stejne cukr jako cukr a to ze ma nejake extra mineraly z nej stale nedela o nic mene cukr atd. a stevie stejne zpusobuje zvysenim hladiny inzulinu protze kdyz jis veci ktere chutnaji sladce tak mozek ocekava ze budes prijmat cukr = zvysi hladinu inzulinu) a tak. Je toho vic:)

Evička said...

Martino mě ten blog baví čím dál tím víc a to tě čtu už od 2011!

Evička said...

A jeste prosba- mohla bys po tech 30 dnech napsat nejaky svuj komentar?

Post a Comment

ShareThis