Cutting on the blogger BS

Oct 1, 2014

coat H&M Studio AW14,  top American Apparel, skirt Zara

Jistě jste si již všimli mého enviromentálního úsílí například v jednom z předchozích příspěvků nebo na instagramu a tak jsem se rozhodla, že dalším krokem musí být rozšířením mých zásad i na můj šatník. Respektive, už se o to asi rok a půl pokouším ale nedala jsem si žádná jasná pravidla a nedá se říct, že bych byla úplně úspěšná. Proto jsem se rozhodla, že počínaje dneškem začnu svoji první sezónu (tzn. 6 měsíců) šatníku o pěti kusech
Myšlenka je jednoduchá - každou sezónu si můžu koupit pouze 5 nových kousků oblečení + doplnit si základní kousky šatníku pokud je to potřeba.
Nejdůležitější je, že vzhledem omezenému počtu kusů oblečení, člověk začne opravdu přemýšlet co unosí a co je jeden z těch kousků které "omg teď strašne moc potřebuji a jestli si ho nekoupím tak nebudu in" a které opravdu stojí za to a budu je mít chuť nosit i příští sezónu.

Pravidla znějí takto:

1. Kvalita provedení a materiál by měli hrát hlavní roli při výběru oněch pěti kousků. 
2. Základní kousky šatníku se nepočítají - a já dodávám nepočítají se hlavně pokud je opravdu potřebujete.

3. Doplňky se nepočítají - pokud nejsou ovšem zbytečně drahé nebo jsou to typy věcí, které běžně nepotřebujete.

4. Spodní prádlo, ponožky a plavky se nepočítají.
5. Boty se počítají.


Jaké věci se ale přesně dají považovat za základ šatníku? Tenhle seznam může být u každého trochu jiný ale pro mě vypadá zhruba takto: bíle/černé/šedé/tělové tričko, bílý/černý/šedý/tělový svetr, černá/bílá košile, černé šaty, černý kostkýmek, černé úzké džíny, pouzdrová sukně, kožený křívák, černý elegantní zimní kabát, černé lodičky, černé kotníkové boty, černé polobotky a černé/bílé tenisky.
Vzhledem k tomu ale, že spoustu těhle věcí už mám nepoběžím si je hned koupit. Tenhle seznam beru jen jako něco, co si můžu koupit a nebudu počítat pouze v případě, že takovou věc zatím nevlastním nebo se mi zničí nějaká z těch současných, které už vlastním.

Dále si přidávám jěště dvě úplně vlastní pravidla
6. Věci, které dostávám zadarmo se počítají! - pro mě jako bloggera je tohle už trochu sebemrskačství (haha) ale vzhledem k tomu, že mi nejde o to šetřit vlastní peněženku ale o životní prostředí je logické, se omezit i v tomhle ohledu.
7. Kousky českých návrhářů se nepočítají - jednak není pravděpodobné, že bych je kvůli ceně najednou začala skupovat ve velkém ale hlavně chci podpořit české talenty (a ekonomiku) a to dobré je!





8 comments:

Nika Chic said...

U mě by bylo následujícího půl roku o botách, to je víc než jasný:)))

Eva said...

Chválím ! já bych to asi nevydržela,ale je pravda, že si spíše libuju v nakupování v sekáčích, tak aspoň recykluju :)

Barbora Tauerová said...

Jo! Skvělej přístup.
Taky se mi moc libí, že se snažíš podporovat české návrháře, přijde mi, že to moc českých bloggerů nedělá a je to škoda.

Michael said...

Dobrý nápad!
Jen jedna věc: z vyjmenovaných základních kousků šatníků někteří žijí několik sezón aniž by potřebovali něco dalšího =D

Nicméně, držím palce, půl rok je hodně dlouhá doba a já bych vyhořel asi na botách =)))

Michael
http://www.ontheleaf.net

Unknown said...

Skvělý nápad! :)

ScarJo said...

Tak ten "zaklad" satnika ma pobavil, pre niekoho cely satnik. Pekna sukna, ale mas ju tak zarezanu, ze nechapem, ako mozes dychat, riadne si pribrala, bez urazky.

Martina said...

ScarJo: rict na konci takoveho komentare bez urazky je komicke. Tyto fotky byly porizeny po ochutnavce burgeru kde jsem si jich dala 4. Mohla jsem si to vyphotoshoppovat ale takhle blog delat nechci. Jinak vazim uz asi 5 let stejne, dekuji za optani:)

Co me ale nejvic na tvem komentari pobavilo je to, ze sis asi muj prispevek poradne neprecetla ale presto se k nemu vyjadrujes. Zaklad satniku pro kazdeho vypada nejak jinak ale uprimne neznam nikoho kdo by zil se satnikem o 5 trickach a jedinych kalhotech ale i kdyz se jiste nekdo takovy najde to neni pointa. Specificky jsem psala, ze to neznamena, ze si tenhle zaklad okamzite pobezim nakoupit. Vetsinu z tech veci mam a slouzi mi dobre takze nove nepotrebuji. Tohle byly jen takove priklady toho co podle me je dulezite mit protoze ja tenhle typ obleceni vynosim hodne. Casem az budu veci nicit chci je obmenovat za kvalitnejsi kousky, ktere doufam mi vydrzi leta. Nebudu ani zminovat to, ze jsou kolem me blogeri, kteri si stale objednavaji z cinskych eshopu a podporuji bezstarostny konzum naveky veku a to jake to ma dopady je mi naprosto sumak, hlavne kdyz maji neco noveho a cool a followers pribyvaji. A ty se vysmivas mym osobnim pokusum to zmenit? Ironicke. Jdi tedy prosim sledovat ostatni dokonale bloggerky bez speku a s novymi hadriky kazdy tyden jestli te to vic uspokojuje :)

Evička said...

Libi se mi clanek i odpoved pro ScarJo. Poprve jsem o te zasade cetla u Sabriny z Afterdrk a drzim se toho taky :)

Post a Comment

ShareThis