4 simple ways how to live more sustainably (and one how to tastefully show a nipple)

Jul 12, 2014

all clothes imreczeova.com except for crop top and black pencil skirt
photography by Bethany Grace

Here I present you with the second part of my post with clothes from czech designer Imreczeova. She has her new collection out now so make sure you go check it out.

/

Tady vám přináším druhou část fotek s věcmi od Imreczeova, která má teď novou letní kolekci, tak se na ni určitě mrkněte. 

Přemýšlela jsem nad tím, jak složité je v naší společnosti žít zodpovědně a ekologicky, když většina věcí, které děláme má přesně opačný efekt. Rozhodla jsem se proto vám dát aspoň pár tipů, které nevyžadují žadnou velkou námahu a může je zkusit úplně každý.

1. Nekupujte balenou vodu - balená voda je jeden z nejhloupějších vynálezů naší společnosti. Lidé jsou přesvědčeni, že je zdravější a kvalitnější než voda z kohoutku ale přesný opak je pravdou. Často obsahuje chemikálie a bakterie (například díky nevhodnému skladování) které v kohoutkové nanajdete (srovnání kvality vod např tady).  
Plast je ropný produkt, takže těžíme ropu abychom mohli vyrábět plastové lahve, do kterých pak stáčíme vodu, kterou rozvážíme dlouhé vzdálenosti (často mezi státy), což znamená že spotřebováváme další ropu, abychom si ji pak mohli draze koupit někde v supermarketu místo toho abychom dali nějakých 5haléřů za litr za mnohem kvalitnější vodu z kohoutku. Takže doporučuji pořídit si kvalitní lahev, bez ftalátů kterou si můžete vzít kamkoliv sebou a přestat utrácet za nekvalitní balenou vodu.

2. Přestaňte shromažďovat igelitky a plastové obaly - ne, opravdu není potřeba mít na každý druh zeleniny zvláštní pytlík...úplně stačí jeden, nebo taky nula. Jo možná je to trochu víc námahy ale pytlíky prosím jen v nejnutnějších případech o zelenině zbytečně zabalené v plastových vaničkách ani nemluvě. Idální je si také na nákupy nosit vlastní pláťenou tašku, je to jen o zvyku. 

3. Uvažujte lokálně - jo, tohle jste již jistě slyšeli a ano, taky si nedokážu odepřít avokádo z druhé půlky planety ale vždy když mám na výběr, sáhnu po tom českém. Vzhledem k tomu, že naše ovoce a zelenina do našich supermaketů necestuje týdny a měsíce, je obvykle také mnohem chutnější. U produktů, které milujeme a u nás se běžně nepěstují kupujte alespoň výrobky certifikované rainforest alliance ty zaručují, že se kvůli vašemu banánu/ananasu/avokádu/kakau/kávě nekácely deštné pralesy.
Tohle se týká také kosmetiky a že máme opravdu kvalitní kosmetiku... vykoušjte například tuhle:

4. Mějte ekodomácnost - pro používání ekologických prostředků do domácnosti je hned několik dobrých důvodů. Kromě toho, že škodíme životnímu prostředí také všchny chemikálie kterými se doma obklopujeme zase absorbujeme do našeho těla. Chemické prášky na praní dráždí naši kůži a sliznice, zbytky prostředků na nádobí a mytí kuchyně každý den konzumujeme a aerosoly vdechujeme. Opět doporučuji vyzkoušet například ty české. Popřípadě si vyrobit vlastní! Nejlpší čističe doma už totiž máte, z vlastní zkušenosti vím, že ocet, sůl, jedlá soda nebo citron jsou ty nejlepší čističe. Návody najdete například tady a tady a články v češtině například tady a tady.

5. Jak na "tasteful nipple" fotka číslo 5 :)

11 comments:

mag said...

- bohyne ,)
a trebaze kompletne vyse uvedeny body splnuju, stale mam vycitky, ze je treba chovat se v mnoha ohledech setrneji

Pavlina said...

mega skvělý fotky! a ty boty jsou super, ty bych brala :)

Anonymous said...

Zila jsem celkem dlouho v Nemecku, kde uz jsou tim udrzitelnym stylem nakazeni uplne vsichni, takze jsem se castecne prizpusobila. No a pak jsem prijela do Ria. Tady je vsechno zabaleny v extra plastu. V supermarketu na kase ti zabali do dvojity igelitky i krabici s dzusem, a to i kdyz s ni jdes jen 10 metru k autu. Kdyz jsem chtela, at ten nakup bali aspon do jedny igelitky (jako jedny vrstvy), tak mi trpelive jako hloupemu gringovi vysvetlovali, ze takhle to nikdo nedela, protoze dvojita taska je pevnejsi :) Co se tyce ekologie (mimojine), hromadne se na to kasle. Tady jsou vsichni dost v klidu - i kdyz nemas penize, muzes v lete jist banany a v zime kokosy, krevety ti samy naplavou do site kdyz proste pockas na melcine dost dlouho...dal za tohle nikdo nevidi. Je teda fakt, ze jakykoliv zbozi se tu prodava vyhradne brazilsky (ne kvuli ekologii ale protoze uz tak je tu draho). Proc to rikam - Brazilie ma 200 milionu obyvatel. Ceska republika 10 milionu. Jak to asi vypada v Argentine, Chile, Peru, Uruguayi..nebo cele Africe. Mam taky radsi ryby z farmarskych trhu a jahody ze zahrady od rodicu, ale uz si fakt nemuzu po mistni zkusenosti delat nervy z plastovych tasek nebo trideni odpadu :D Mozna je cas priznat si, ze tuhle planetu proste uz dojebeme, muhehe...

VellSv said...

Za tenhle článek velké díky :)

A první fotka je, ach, tak nádherná

Veronika Rajničová said...

Ooooo tak takýto článok som tu nečakala :) palec hore !

Czech Blondýn said...

skvělý článek! souhlasím s názory ohledně balené vody nebo nošení vlastní plátěné tašky na nákupy!

Symphony said...

Možná, když už chceš rozdávat tipy, měla bys vědět, že to není to samé jako typy.

Martina said...

Symphony: diky za upozorneni! Tak snad sis z toho odnesla vic, nez ze mam problemy s gramatikou :)

J in Brazil: Ano, je to velmi pravdepodobne, ze ji uplne znicime a pak na to taky vymreme ale to, ze se mentalita nejakeho naroda (zatim) nezmenila rozhodne nemuze ovlivnit tu moji. Copak to, ze se v Cine porusuji lidska prava je ok se na jejich dodrzovani vykaslat i u nas? Moje svedomomi mi to nedovoli a navic ve spouste ohledech to proste delame taky pro sebe.

Kaa Glo said...

pekná si moc! aj som si to precitala neboj :D

Eva said...

Krásné oblečení, bradavky i článek :) Stejně si někdy připadám jako mimozemštan, když se snažím naučit všechny kolem sebe třídit, na nákupy nosit síťovku, netahat si domů litry ondrášovek a nepoužívat tuny sava, někdy bych raději žila v pravěku... Jsem ale ráda, že existují podobně smýšlející lidé.

balzu said...

jako je fakt, že když na tohle všechno serou největší státy, tak se to posere, i když celá čr bude nakrásně 100% recyklovat (což nebude)...ale to je přesně to, co si nesmíme říkat! každej si koupí lahev v tašce, protože on sám přece nic neznamená...ale to neni pravda
samozřejmě žiju v praze uprostřed konzumu, nemam dost prachů na zahradu, abych si všechno, co snim, mohla sama vypěstovat, ale přesto se snažim aspon v rámci možností nepřispívat k plýtvání a ničení přírody...neni to těžký, může to dělat každej

Post a Comment

ShareThis