Living Paleo

Jul 15, 2013




If you are following me on instagram you surely noticed that cooking is great part of my life. I decided to go Paleo about two months ago and give up on so many kinds of food was easier than I thought it would. I was used to eating great amounts of dairy products and I would easily drank a liter of milk a day and I thought it was fine. However I feel much better since I stopped. Other things like pastry or pasta I hadn't been eating much for years so I didn't have problem giving them up at all.
I dont want to write long article about what paleo is though, we all have google right?!
If you feel like that maybe its little too extreme just read Good Calories, Bad Calories by Gary Taubes and you will very quickly give up all your assumptions you have about what is healthy eating.
 
/
 
Pokud mě sledujete na instagramu tak jistě víte. že jídlo a vaření je velká součást mého života. Přejít na Paleo dietu (neděste se, dieta znamená způsob stravování) jsem se rozhodla asi před dvěma měsíci a vzdát se tolika věcí bylo mnohem jednudušší než jsem očekávala. Byla jsem zvyklá jíst velké množství mléčných  výrobků a klidně jsem vypila i litr mléka denně a myslela jsem si, že je to v pořádku ale od té doby, co jsem je jíst přestala, se cítím mnohem lépe. Jiné věci, jako například pečivo nebo těstoviny nejím už dlouho, takže s tím jsem neměla nejmenší problém.
Nebudu vám tady psát dlouhý článek o tom co paleo vlastně, když skvělý popis najdete například v rozhovoru tady.
A pěknou tabulku o tom proč jsou vajička se slaninou zdravá volba tady.
Pokud vám to přijde jako trochu extrém přečtěte si knihu Good Calories, Bad Calories od Garyho Taubes a myslím, že se hodně rychle vzdáte všech predpokladů, které jste měli o tom co je zdravé stravování.
Ps: recepty na mrkvové cupcakes a cuketové brownies najdete na mém pinterestu a takovou domací salsu nebo cuketové těstoviny zvládne úplně každý:)



21 comments:

Helena said...

vypadá to dobře,ale myslím,že se dá jíst zdravě i když jíte všechno :)

plamenakzezoo@seznam.cz said...

Další extrém :) Lidé už by měli přestat vymýšlet hlouposti, začít jíst především střídmě a co nejvíce z čerstvých surovin a hned by všem bylo lěpe. Znám tolik lidí, kteří mají problém se zažíváním, většinou si za to mohou úplně sami a to svým špatným stravováním, nepravidelnosti a mnohokrát nedostatečností! Sama jsem vegetariánka, ale rozhodně ne z žádných dietářských nebo optimálních výživových důvodů, nicméně paleo mi přijde jako dobrá hysterie posledních pár let. Vždycky si vzpomenu na svou babičku, která vzpomíná na domácí chleba, čerstvé mléko a myslím, že by se všem těmto ZARUČENÝM dietám musela jenom smát.

Czech Blondýn said...

Já jím všechno, jak to zdravé tak občas i zhřeším nějakou sladkostí, mám dobré spalování, cvičím.

Chocholate yoghurt said...

hm, ja by som sa dosť obávala nedostatku kalcia- osteoporózy v prípade toho, že vobec nekonzumuješ mliečne produkty...čítala som ich vysvetlenie, o rovnováhe kýseliny/zásady ale neverím tomu :)tieto veci sa ale ukážu až po tom, čo ľudia konzumujúci týmto štýlom zostarnú, takže si vlastne tiež v "testovacej skupine" a oni určite nemožu 100% tvrdiť, že je to tak alebo onak :) ak sa cítiš fajn OK, ale ešte lepšie je mrknúť aj na svoj krvný obraz ;)

Martina said...

plamenak: cekala jsem ze tohle tema bude kontroverzni ale rikat tomu ze to je histerie mi prijde zvlast od vegetariana trochu mimo:) kazdy ma pravo na vlastni nazor a urazet nekoho kvuli jinemu nazoru mi prijde ehm omezene. Mela bych snad napadat vegetarianstvi a veganstvi jen proto, ze me nedava smysl?:)
kazdopadne domaci chleba nebo ne je z rafinovane(bile) mouky ktera proste zdrava neni stejne jako vysoky prijem sacharidu.
kdybych mohla pit cerstve nehomogenizovane a nepasterizovane mleko z farmy tak bych to zvazila ale bydlim v praze a nemam auto tak to je pro me je to celkem utopie ale vzhledem k tomu kolik ptoblemu me upostilo tim ze jsem prestala jist mlecne vyrobky tak zjistuju ze jsem asi mela mirnejsi alergii na laktozu.

Martina said...

chocolate yoghurt: vapnik se prirozene hojne vyskytuje v rybach i zelenine takze mlecne vyrobky urcite kvuli vapniku nepotrebujes...vegani jiste potvrdi:) Navic za zvysenou potrebu vapniku muze z velke miry metabolismus rafinovanych sacharidu takže to dalsi duvod proc je nejist.

Martina said...

czech blondyn: mohla bych se stravovat i jinak a vypadala bych stejne jak vypadam neni ten hlavni duvod:)

Unknown said...

mňam ,mňam vyskúšala by som mrkvové cupcakes :)

http://cestchic-daniela.blogspot.sk/

Dakota Adams said...

hodně lákávé :-)

Klára said...

Hele já ti to hrozně přeju a zajímá mě to, ale co jsem zkoušela, tak jsem prostě měla hrozný hlad...měla jsem lososa jen s brokolicí a do hodiny byl hlad...prostě asi moje tělo potřebuje tu kombinaci se sacharidy...jinak ale ty mléčné výrobky se také snažím omezit a rozhodně mi třeba jogurty nechybí....

VellSv said...

O knize Good Calories, Bad Calories jsem četla už tuším u tebe na facebooku, dá se to sehnat i někde v Česku, nebo jsi ji objednávala? :)

Martina said...

klara: urcite bys nemela nikdy trpet hlady a pokud prijmas i dost tuku tak se to nemuze stat:)

Andrea said...

vyzerá to fajn :)

http://andrea-magazine.blogspot.sk/

plamenakzezoo@seznam.cz said...

Martino děkuji za odpověď, ovšem nevšimla jsem si, že bych tě urážela.

Martina said...

plamenak: to byla reakce na to ze si psala ze je to histerie coz mi jako urazka prijde:)

Bella said...

Tak já bohužel paleo nemůžu - jsem totiž vegetariánka a paleo je hlavně o mase :-(

velká Giveaway

Šárka P. said...

paleo je určitě super, když buduješ svalovku, taky mám alergii na kravské mléko nebo na laktozu, akorát jsem o to psala na blogu. Já teda trpim na zahlenění a nafouknutí břicha a to dost a jestlis byla schopná vypít litr mléka, tak se ani nedivim, že je ti teď líp, většina dospělích má s mléčnýma výrobkama a jejich trávením problém, třeba jen trošku, tak si toho ani nevšimnou. A nepasterizované mléko bych teda nedoporučovala pít, určitě pasterizovat. Myslim, že tímhle článkem se ti komenty zvednou:) jak si minule psala, že se tví čtenáři nevyjadřujou už moc, fakt je to asi o tématu, protože chválit tě pořád dokola, že ti to sluší na to už je většina čtenářů asi pohodlná. Jinak já bych byla pro, abys dávala častěji fotky jídel teda! Příjemná změna tady na blogu

Nancy Wilde said...

YUM!

LJ said...

o tomhle stravovacím směru jsme ještě neslyšela, ale vlastně se stravuju podobně. určitě si o tom najdu víc, dost se m ito líbí. ale asi jako každý tenhle směr bych pravidla nebrala zbytečně dogmaticky :)

Blog de la Licorne. said...

Samé mňamky ! :3

GIVEAWAY WITH OASAP.COM !! → http://blog-de-la-licorne.blogspot.sk/2013/07/oasap-giveaway.html

Coffee-lover said...
This comment has been removed by the author.

Post a Comment

ShareThis