But first, anti-ageing coffee!

Apr 27, 2015


Originally I had totally different post in mind but as it happens to people with extremely sensitive skin I got some sort of allergic reaction to something as of yet unidentified and ended up with very sexy rash all over my face. Oh well...
I am one of those people who just LOVE coffee. Even when I had trouble sleeping and needed to give it up for a while I just switched to decaf so I don't have to stop drinking it completely. I think that good coffee is best enjoyed black but this recipe is anti-ageing so it is definitely not spoiling it.

Ingredients:

1ts - 1tbs of ghee ideally organic. You can buy it online or make your own - it is really easy. Unlike butter it is lactose and casein free and it doesn't need to be refrigerated and it has much longer shelf life but most importantly it is rich in vitamin K which is well known for its anti ageing properties but there are not many natural sources of it in western diet. Ghee is also often used in Ayurvedic medicine and you can even use it at night instead of eye cream.

1ts - 1tbs of coconut oil - the advantages of using coconut oil are well described so I am not going to go over them again. It is not essential for this recipe but then again why to leave it out when it has so many benefits and tastes so good. You don't need to buy organic but make sure to purchase the cold pressed unrefined version.

1ts of turmeric (or as much as you can handle) - turmeric is what makes this coffee really awesome. It is proven it has anti-agening properties, fights cancer, boosts immunity, cleanse the liver, helps digestion, is antibacterial and even whitens teeth despite the fact that is yellow and I am only listing few of it's amazing list of benefits.

1ts of cinnamon to taste

good coffee - choose french press or drip coffee and I recommend to choose a fair trade and/or organic kind

Mix all ingredients with a blender. This part is crucial if you don't want black coffee with oil floating on top. Blending it (with whatever tool) gives it nice foam and perfect creamy flavour just like latte.
Cheers!

/

Původně jsem měla v plánu, přes víkend nachystat úplně jiný článek, ale jak se to lidem s extrémně citlivou pletí stává dostala jsem alergii, na co, bude teprve třeba zjistit, každopádně se mi obličej úplně celý osypal vyrážkou, sexy. No nevadí...
Patřím mezi lidi, kteří milují kávu, dokonce tak moc, že poté, co jsem začala mít problém se spáním, jsem radši volně přešla na kávu bez kofeinu, jen abych se kávy nemusela vzdávat. Myslím, že dobrá káva se má pít černá na druhou stranu tahle káva je proti stárnutí, takže to rozhodně není žádné prznění.

Ingredience:

lžička - lžíce ghí (ghí - jinak též přepuštěné máslo si můžte vyrobit doma podle tohohle návodu. Nebo se dá sehnat v bio kvalitě například tady nebo tady . Narozdíl od másla je zbavené laktózy a kaseinu může se uchovávat ve spíži a strašně dlouho vydrží a narozdíl od másla se na něm dá i skvěle smažit).
Proč právě ghí? Je bohaté na vitamín K, který je jeden z vitamínů, které zpomaluje stárnutí ale přirozeně se v západní dietě moc nevyskytuje narozdíl například od Asie. Jeho prospěšné vlastnosti využívá hojně například tradiční ajurvedská medicína navíc ho taky můžete používat na noc místo očního krému.

lžička - lžíce kokosového oleje - výhody kokosového oleje a jeho použití jsou nekonečné, pár z nich je zmíněno například tady. Pro tenhle recept ho můžete vynechat na druhou stranu je ale velkým přínosem a chutná skvěle takže jeho použítí rozhodně doporučuji! Nemusíte si kupovat bio ale rozhodně si vybírejte jeho nerafinovanou verzi lisovanou za studena.

lžička kurkumy (nebo kolik jen snesete) - co z téhle kávy dělá opravdu zázračnou věc je právě kurkuma. Má prokázané účinky v boji proti stárnutí, rakovině, posiluje imunitu, čistí játra, podporuje trávení má antibakteriální účinky a dokonce i přesto, že je žlutá bělí zuby a to jsem ani nevyjmenovala všechny! Já jsem si koupila velké balení v bio kvalitě ze Sonnentor.cz. Snažím se jí přidávat do jídla každý den ale tohle je opravdu skvělý způsob, jak ji začít konzumovat ve větším množství.

lžička skořice na dochucení

kvalitní káva - zvolte překapávanou nebo z french pressu a doporučuji si dát záležet i na výběru kávy, ty obyčejné díky špatnému zacházení při pěstování a sušení můžou obsahovat hodně mykotoxinů navíc je určitě lepší zvolit Fair trade a Bio z etického a ekologického hlediska. Já si kupuji fair trade kávu bez koffeinu ze Sonnentor.cz nebo bio fair trade kávu z Mama Coffe.

Všechny ingredience smícháte dohromady a kávu chvíli pomixujete nebo našleháte. Tohle je opravdu důležitý krok pokud nechcete černou kávu s mastnými oky na povrchu tenhle krok nesmíte vynechat. Je jedno jestli použijete klasický mixér, tyčový mixér nebo takový ten mini šlehač na kávu výsledek je káva s krémovou pěnou která chutná úplně jako latté! Takže cheers a hezké pondělí!



Made the cut

Apr 23, 2015

Bomton Brumlovka

Taky znáte ten pocit když odcházíte od kadeřníka s trochu naštvaná, že všechno není podle vašich představ? Tohle se mi stalo minule, stříhal mě jeden kluk a pořád mi něco cpal o tom jakou délku bych měla mít a co by mi určitě neslušelo, dala jsem za to tísícovku a odcházela naštvaná. Poslední dobou mi prostě experimenty s kadeřníky moc nevycházely. Tentokrát jsem se ale rozhodla vyzkoušet Bomton. Vlastně ani nevím, proč jsem ho nezkusila dřív, když o tomhle kadeřnictví vím už sakra dlouho. Byla jsem v Bomton Brumlovka u Kláry Doležalové a konečně mě stříhal někdo s kým jsem si fakt sedla a já bych nemohla odcházet spokojenější. Co bylo ale nejvíc fajn je, že jí vůbec nepobouřilo, když jsem na ní vytasila svůj tuhý šampón a požádala ji, aby mi jím umyla vlasy. Proč bych měla slevovat ze svých zásad, když se chodím stříhat? Přidejte dlouhou masáž hlavy a kafíčko jako bonus a víte, že tohle stříhání byl pro mě příjemný zážitek. Kdyby někoho zajímalo kam se chodím stříhat, tak od teď ke Kláře do Brumlovky!

I will clap when I am impressed

Apr 18, 2015


Cítím a obávám se, že jedna část mého blogového i osobního života, pomalu blíží ke konci a zatím vůbec netuším, jak s tím naložit. Tak, či tak to bude bolestivé.

Tento týden jsem četla článek o tom, jak Michael Kors jako značka začína ztrácet na popularitě. Je to klasický případ vzkříšení a úpadku trendu. Pár cool lidí něco objeví, inspirují miliony, pak si to pořídí úplně všichni a najednou to přestane všechny zajímat, protože to ztratí svoji jedinečnost. Měla jsem o tom v pátek lehce ovíněnou konverzaci v jedné bratislavské hospodě a pomalu mi dochází jak je naprosto děsivé, jak se tím necháme ovlivnit úplně všichni. A já se ptám, je možné (mít blog) a vůbec se trendy neřídit? Jasně, všichni teď mluví o udržitených šatnících a normcore ale není to samé jen další trend? Budu mít všechno bílé a černé i za 10 let nebo mě to přestane bavit, když budou mít florals comeback? Budu chtít vyhodit všechny svoje dlouhé třenčkoty, až někdo zase příjde "průlomově" s krátkými? A jak mám sakra přestat chtít další a další věci? Dejte mi prosím návod!  Myslím, že jsem všechny vinny touhou po trendovosti i přesto, že si spousta z nás snaží hrát na udržitelnost. A kam to všechno vede?




6 tipů na ekologické praní

Apr 13, 2015


Kdyby mi před rokem někdo řekl, že se u mě na blogu objeví článek o praní asi bych se mu strašně vysmála, ale člověk se mění a mě přijde, že potenciální dobrý dopad tohohle článku dalece přebije fakt, že je to trošku divné psát na modním blogu o praní;)
Důvodů proč přejít na ekologické prostředky je celá řada: jsou šetrnější k vašemu prádlu, životnímu prostředí i váší kůži a jejich celý výrobní proces je výrazně ekologičtější. Takže jak na to? Ne že by se eco praní od toho běžného praní tolik lišilo, ale je fajn se držet pár zásad, které vám rozhodně ušetří nervy a zaručí nejlepší možný výsledek.

1. Tvrdost vody hraje velkou roli - pokud, žijete v oblastech s tvrdší vodou rozhodně by jste do praní měli přidat změkčovač vody. Nezávisle jaký prášek nebo gel použijete, vždy bude v tvrdší vodě méně efektivní. Tvrdost vody v jednotlivých oblastech můžete zjistit na internetu nebo pomocí testovacích pásků.
2. Třiďte pečlivě - podle barev, materiálů i míry znečištění. Když budete míchat opravdu špinavé prádlo s relativně čistým, vyjde vám nežádoucí průměr. Bavlnu a len perte zvlášt a nebojte se zvolit 60 stupňů. Prášek je prostě efektivnější u výšších teplot, takže pokud máte prádlo hodně znečištěné nebo je chcete udržet krásně bílé, větší teplota v tom rozhodně pomůže. Konvenční prášky slibují výsledky už při třicítce, jenže ty obsahují optické zjasňovače, takže prádlo působí čistěji, než ve skutečnosti je.
3. Buďte experti na skvrny - na různé skvrny platí různé fígle. Když si je osvojíte, ušetříte si spoustu nervů a zbytečně vyhozeného oblečení. Úplně nejlepším odstraňovačem skvrn, který by měl být základem každé domácnosti je žlučové mýdlo. Nejen, že je super levné ale taky naprosto nejúčinější a to i ve srovnání s jeho bežnými chemickými ekvivalenty. Skvělě si poradí s mastnotou, skvrnymi od ovoce nebo zeleniny, trávy, červeného vína, potu a taky se špinavými límečky nebo manžetami u košil. Měla jsem opravdu radost, když jsem zjistila, že je mnohem účinější než jakýkoliv odstraňovač skvrn, který jsem kdy vyzkoušela, ale samozřejmě i u něj platí, že čím čerstvější skvrna tím lepší výsledek. Na skvrny od hořčice nebo kurkumy zase skvěle funguje peroxid vodíku. Na rajčatovou omáčku nebo skvrny od ovoce můžete místo žlučového mýdla použít i ocet. Když se snažíte zbavit odolnějších skvrn, prádlo je vždy lepší nechat předem namočit. Návodů je spoustu, takže pokud si nevíte rady s něčím specifickým, strýček google vám vždy poradí.
4. Prášek pere lépe než gel - jo, jo prací gely jsou teď velmi populární. Sama mám ráda například tenhle, který výchází i díky vysoké koncetraci cenově opravdu příznivě. Rozhodla jsem se ale přejít na prášky jednak kvůli obalům, ale taky kvůli k jejich efektivitě. Prášek je prostě přece jen účinější a musím řict, že jsem opravdu spokojená. Na barevné a tmavé prádlo používám prášek BioD z ekonea.cz - jeho skvělá prací schopnost mě příjemně překvapila a tahle rodinná značka je mi i velmi sympatická svým používáním recyklovaných materiálů a důrazem na etiku. Na bílé prádlo pak používám tenhle od české značky Yellow&Blue, která je mojí oblíbenou značkou už dlouho.
5. Dejte šanci multifunkčním surovinám - baví mě zkoušet věci, které mají hodně uplatnění. Mýdlové ořechy nebo prášek z mýdlových ořechů se dá použít na prádlo stejně dobře jako na nádobí nebo úklid. Takové výhody oceníte zejména pokud jste na cestách. Olivové mýdlo teď používám místo klasického gelu na jemné prádlo a je to ideální volba zvlášť při ručním praní. Není nic jemnějšího pro moje ruce. 
6. Aviváž nebo máchadlo? - Aviváž při běžném praní oblečení nepoužívám vůbec. Na ručníky a bavlněné ložní prádlo se ale hodí, protože bez ní jsou pak na kůži docela drsné. Můžete zkusit třeba tuhle od Bio-D s netradiční vůní. Dobrou volbou zvlášťe při praní práškem nebo mýdlovým slizem je  nahradit aviváž máchadlem, které pomůže zbavit oblečení zbytků prášku. Pokud nelpíte na aviváži ale chybí vám vůně vypraného prádla není nic jednoduššího než k prášku nebo gelu přidat pár kapek éterického oleje podle vašeho vkusu.

Všechny výrobky seženete třeba na ekonea.cz, stránkách výrobce a některé produkty Yellow&Blue mívají dokonce i v Dm Drogerii.

Máte nějaké další zaručené typy na eko praní? Napište mi je do komentářů!

Crash course in life

Apr 9, 2015

jeans Levis, men's shirt Marks Spencer, men's H&M jacket

Mám dvě výrazné charakterové vlastnosti. První je, že mě všechno lehce vynervuje, to mám prostě po tátovi. Druhá je moje neustálá potřeba v sebezlepšování se. Což do mě rozhodně natlačila máma. Výsledek občas bývá, že mám tendenci se soudit přílíš přísně a nedostatečně doceňovat svoje úspěchy, ale díky té touze po sebezlepšování se věřím, že i na tomhle se dá pracovat. 
Rozhodla jsem se, že by bylo fajn se zkusit trochu zklidnit meditací (ehm já? nejnetrpělivější člověk světa). Stáhla jsem si dvě aplikace které by mi s tím mohli pomoc - Balanced (je to jako organizátor na život - můžete si v ní vytvořit seznam aktivit, které by jste chtěli pravidelně dělat a zadat a nastavit si frekvenci a pak už vás jen bude upozorňovat, že jste dnes vynechali protahování se na šňůru a zároveň máte pocit uspokojení, když si můžete odškrtnout, že jste váš úkol/cíl splnili) Headspace ( je desetidenní meditační trénink, který má jen 10min), díky bohu za technologii. Zatím mě dost baví. Jak jste na to vy a "self help"?

Bloges market vol 2

Apr 6, 2015


Minulý Bloges Market byl pořádný šrumec a myslím, si že tenhle bude ještě větší a tentokráv v Chemistry Gallery.
Udělala jsem si jarní úklid v šatníku a vytřídila pár opravdu zajimavých kousků. Sledujte tento týden můj instagram a uvidíte samy. Doufám, že se v sobotu uvidíme.

ShareThis